Tüm Püf Noktalarıyla Ekşi Mayalı Ekmek Yapımı (Videolu Tarif)

Un, su, tuz ve ekşi maya. İyi beslenmek, sağlıklı yaşamak ve kaliteli ekmek tüketmek işte bu 4 malzemeden ibaret. Bu tarifte de sizler için evde yapılacak en lezzetli ve en iyi sonucu veren ekşi mayalı ekmek tarifimi paylaşmak istedim.

Bu tarifi hazırlarken marketlerde kolayca bulunan hazır ekşi maya kullandım. Fakat tarifte dilerseniz kendi beslediğiniz ekşi mayayı da gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken tarifin adımlarına ve sizler için yazmış olduğum püf noktalara dikkat etmek. Şimdiden evini fırına çevirecek olacaklara afiyet olsun!

Tarifin Videosu İçin;

İçindekiler

  • 500 gram un
  • 1 paket ekşi toz maya (35 gram)
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 300 ml ılık su
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • Pişireceğimiz kabı yağlamak için 1 yemek kaşığı sıvı yağ

Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi’nin Yapılışı

Ekşi Mayalı Ekmek Hamurunun Hazırlanması

1- Ekşi mayalı ekmeğimizi yapmak için karıştırma kabına 1 paket toz ekşi mayayı (35 gram, çoğu markette bulunuyor) 2 tatlı kaşığı toz şekeri ve 300 ml ılık suyu alıyoruz.

2- Maya topakları yok olana kadar karıştırıyoruz. Suyun çok sıcak olmaması dikkat edin. Mayayı öldürebilir. Bu adımda sadece şekeri koyuyoruz. Şeker mayayı besleyecektir.

3- Üzerini streç filmle kapatıp bir bezle karıştırma kabının üstünü de örtüyoruz.

4- 30 dakika mayanın kabarması için bekliyoruz. 30 dakika sonra maya aktif hale gelince karıştırıp 500 gram unu azar azar karıştıra karıştıra ekliyoruz. Son kalan unuda ekleyince yoğurmaya başlıyoruz.

5- Hamurun kıvamı ise kulak memesi kıvamından biraz daha sert olmalı. Hamuru yoğurma işlemini fazla kaçırmamlısınız. Yoksa hamur kendini bırakacak maya ölecektir.

6- Yoğurma işlemi bittikten sonra streçle üzerini kapatıp bir bezle ışık vurmayacak şekilde karıştırma kabını kapatıyoruz. Ve 1.5 saat mayalanmaya bırakıyoruz.

7- Hamur boyutunun iki katına çıkacak ekmeği yapmaya öyle devam edeceğiz. 1.5 saat sonra mayalanan hamurun üstünü açıp hamuru yoğuracağımız tezgahı unluyoruz.

Ekşi Mayalı Ekmek Nasıl Yoğrulur?

8- Hamur bu işlemde biraz yapışkan olacaktır. Hamuru tezgaha koyup pide ekmeği açar gibi ellimizle açıyoruz.

9- 1.5 tatlı kaşığı tuzu azar azar serpiyoruz. Hamuru videoda gözüktüğü gibi katlama tekniğiyle yoğurmaya başlıyoruz. (Burada videoya göz atabilirsiniz.)

10- Hamuru tekrar açıp tuzu tekrar serpiştiriyoruz. Aynı işlemi tuz bitinceye kadar üç kez tekrarlıyoruz.

11- Son olarak iki kez daha katlama tekniğiyle hamuru yoğuruyoruz. Hamuru karıştırma kabına alıp üzerini bezle ışık vurmayacak şekilde kapatıyoruz. Ve 1 saat mayalanmaya işlemi için bırakıyoruz.

Ekşi Mayalı Ekmeğin Pişirilmesi

12- Ekmeği yapacağımız 11×30 santim uzunluğundaki dikdörtgen kabımızı 1 yemek kaşığı sıvı yağla yağlıyoruz.

13- Un serpiştirdiğimiz tezgaha hamuru alıp pişireceğimiz kabın şekline getiriyoruz. Hamurun açık yerlerini parmağınızla sıkıp kapatmanız yeterli olacaktır.

14- Hamurun en pürüzsüz yerini kabın görünen yerine getiriyoruz. Diğer kısımları zaten pişirme kabından dolayı düzelecektir.

15- Hamura kabın içinde de şekil verdikten sonra bıçakla 2-3 santim boyutunda bir çizgi yapıyoruz. Bu sayede hamurun ortası hava alacaktır.

16- Ve ekmeğimiz daha güzel pişecektir. Kesik attığımız hamurun üzerini kapatıp pişireceğimiz kabın içinde de 30 dakika mayalanmaya bırakıyoruz.

17- Mayalanan hamurun üzerini açıp kesiğin üzerinden fazla bastırmadan tekrar geçiyoruz.

18- Ve önceden ısıtılmış fırında 200 derecede 30 dakika kadar pişiriyoruz. Pişirme işlemini kontrollü şekilde yapın. Fırından fırına değişebilir.

Ekşi Mayalı Ekmek Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

1- Tüm mayalanma sürelerinde karıştırma kabına hiçbir şekilde ışık vurmaması gerekiyor. Bu sayede maya aktif hale daha rahat gelir ve ekmeğiniz daha kabarık ve lezzetli olur.

2- Hamuru mutlaka katlama tekniğine uygun olacak şekilde açın. Bu adımı uygularken tarifin videosuna göz atabilirsiniz.

3- Hamurun üzerindeki çiziğin belli olması için çok keskin bir bıçak kullanın. Ya da sizlere tavsiyem ekmekler için kullanılan bir jileti kullanmanız.

4- Fırınınızı mutlaka önceden ısıtın.

5- Ekmeği pişirmeden önce tüm mayalandırma işlemlerini eksiksiz olarak yapın. Yoksa ekmeğinizin içinde hava boşlukları olmayacak, sönük ve cansız bir ekmek elde edeceksiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir