Nohut, Baklagiller ailesinin protein yönünden en zengin üyesidir. Dengeli ve sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda, akla gelen ilk gıdalar arasında olan nohut, vücudun protein ihtiyacını fazlasıyla karşılamasının yanı sıra, içinde bulunan vitaminlerle de kış aylarında vücudu destekleyicidir.
Soğuk havalarda, tüketimi vücut direnci artırır hatta yaşlanmaya karşı da mücadele eder. Çünkü E vitamini bakımından oldukça zengindir. Nohut, demir, çinko, magnezyum, fosfor ve kalsiyum da içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirici ve vücudu koruyuculuğu bu minerallerden gelir.
Nohut Ununun Faydaları Nelerdir?
Çölyak hastaları ve beyaz undan uzak durmak isteyenler için ideal bir besindir. İçeriğindeki A, C, B6, B12, E gibi pek çok vitamin ve demir, potasyum gibi mineraller sayesinde vücut direncini destekler, hastalıklara karşı savunmamızı güçlendirir.
Nohut ununun pek çok faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- İlki diyabeti önlemesidir.
- Güçlü kemik gelişimi sağlar.
- Doğal bir kanser savaşçısıdır.
- Kalp sağlığını korur.
- İltihapları giderir.
- Saç dökülmesini önleyip uzamasını sağlar.
- Göz sağlığına ve cilde faydası vardır.
- Kilo vermeye yardımcı olur.
- Mide bulantısı ve baş dönmesine iyi gelir.
- Uyku düzenini sağlar.
- Bol miktarda lif içerdiğinden bağırsakların görevini yerine getirmesini sağlar.
- Kabızlık gibi birçok sindirim problemini çözüme kavuşturabilir, kilo verme sürecinizi hızlandırabilirsiniz. Beyaz un gibi değildir. Glisemik indeksinin düşük olması sebebiyle kan şekerinde ani değişimlere sebebiyet vermez.
- Tokluk hissi verir, kalorisi oldukça düşüktür. Lif, protein ve besin değerleri bakımından zengindir ve bu sayede kolayca doymanıza ve uzun süre açlık hissetmemenize yardımcı olur.
- Vücudumuzun en önemli ihtiyaçlarından biri olan protein, nohut ununda bolca bulunur. Bu yönüyle vücuttaki kas kütlesinin korunması gibi pek çok açıdan fayda sağlar.
- Özellikle vejetaryen ya da vegan beslenme şekillerini benimseyenler için güçlü bir protein kaynağıdır.
- Ayrıca kalp dostudur, damarların tıkanmasını önler. Kötü kolesterol düzeyinin ve hipertansiyon riskinin düşürülmesine de katkıda bulunur.
Nohut Ununun Zararları Nelerdir?
Her şeyde olduğu gibi, şifa deposu olan bu besininde zararları olabilir.
- Şöyle ki; çok fazla tüketildiğinde şişkinlik, hazımsızlık veya gaz yapabilir.
- Kandaki yağ miktarını artırabilir, bu da kolesterol ve tansiyon sorununa neden olabilir.
- Bazen de karaciğerde yağlanmaya neden olabilir.
- O yüzden tüketirken abartmamak gerek..
Nohut Unu Nasıl Yapılır?
Nohut unu, en sevilen bakliyatlardan olan nohuttan elde edilir. Nohut glüten içermez, bu sebeple de özellikle glütensiz beslenenlerin tercihidir.
Bu unun besin değeri oldukça yüksektir. İçeriğinde demir, kalsiyum, magnezyum ve potasyum mineralleri bol miktarda bulunur. Ayrıca iyi bir lif kaynağı ve protein bakımından da zengindir. 100 gram nohut ununun kalorisi 389 kcal’dir.
Evde Nohut Unu Yapımı ve Tarifi
Nohutları bir gece önceden suya koyup bekletin. Ertesi gün nohutlarınızın suyunu süzün ve kupkuru olacak şekilde tavada ya da pişirme kağıdı serili fırın tepsisinde sürekli karıştırarak hafifçe kavurun.
Kavurma işlemi sırasında renginin çok dönmemesi ve siyahlıkların oluşmaması gerekiyor. Bunun için en iyi yöntem fırınlama olacaktır.
Fırın tepsisine nohutları yayıp bir süre ısıtın. Yeterli ölçüde kavrulan nohutları bu işlemin ardından soğumaya bırakın. Daha sonra mutfak robotonun içerisine aktarın ve iyice öğütün.
Öğütme işleminden sonra elekten geçirin ve varsa iri nohut parçalarını bu şekilde ayırın. Evet, nohut ununuz hazır! Kuru bir kavanozun içerisinde ağzı kapalı bir şekilde, serin ve kuru bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Nohut Unu Nerelerde Kullanılır?
Ede ettiğiniz nohut ununu, ekmek yapımında kullanabilirsiniz. Ama yapacağınız ekmeklerin içerisine mutlaka kabartma tozu ya da kuru maya ilave etmenizi öneririz.
Krep ve pancakeler, sağlıklı poğaçalar ve tuzlu kurabiyeler de yapabilirsiniz. Köftelerinizin harcını hazırlarken de bu unu kullanabilirsiniz. Besin değerlerini arttırmak için yemeklerinizin içerisine 1 yemek kaşığı nohut unu ilave edebilir, humus mezesi tarifinde ve bazı kek tariflerinde de kullanabilirsiniz.