Strawberry shortcake olarak da bilinen çilekli fraiser, magnolia sevenlerin ilk denemesi gereken tatlılar arasında. Türkiye de sık sık yapılan magnoliadan farkıysa bisküvi kullanımı yerine kek kullanılması. Kıvam olarak da daha yoğun bir tada sahip frasier, bu özelliğini de tarifte kullanılan jelatinden almakta.
Evde de kolayca yapılan çilekli fraiser tarifini denemek için hemen mutfağa!
İçindekiler
- Keki İçin;
- 3 yumurta (büyük boy olsun)
- 125 gr toz şeker
- 145 gr un (karışıma eklerken eleyin)
- 1 dolu çay kaşığı kabartma tozu
- 50 gr toz fındık, yeşil fıstık veya badem
- 50 gr file badem (Koymasanız da olur, başka bir şeyi değiştirmenize gerek yok. Koyarsanız yumuşak pastanın içinde ağıza çıtır bademler pek güzel geliyor.)
- 60 gr tereyağı (İşe tereyağını ocakta eriterek başlayın. Diğer karışımı hazırlayana kadar bir kenarda soğusun)
- Diplomat Kreması İçin;
- 400 gr süt
- 4 yumurta sarısı
- 40 gr nişasta
- 125 gr toz şeker
- 1/2 paket şekerli vanilin
- 200 ml krema(soğuk, hatta 1 gece önceden buzdolabına koyun)
- 50 gr pudra şekeri
- 2 yaprak jelatin
Çilekli Fraiser Pasta Tarifi’nin Yapılışı
Pandispanya
1- Yumurtalarla toz şekeri güzelce yoğunlaşana kadar çırpın. Yoğunlaşan karışıma, eritip soğuttuğunuz tereyağını ekleyin, artık bundan sonra mikserle işiniz yok. Her şeyi kaşık veya spatula ile karıştıracaksınız.
2- Yağın ardından, kuru malzemelerinizin hepsini, yumurtalı karışıma ekleyin ve çok sulandırmadan yavaşça kuruları sıvıyla karıştırın.
3- Kurular karıştırma kabının dibine çöreklenmek isteyecek, kabın orta dip kısmını güzelce karıştırın.
4- Katı yağ ile yağlayıp unladığınız kalıbınıza pandispanya karışımını dökün. 180 derecedeki fırına atın. 25-30 dakika pişecek. Ortasına bir bıçak batırarak kontrol edin. Bıçak hafif nemli olabilir, hamurla beraber gelmemeli.
Krema
5- Diplomat kremanızı pişirin, oda sıcaklığına gelene kadar dışarıda bekletin, arada bir karıştırın çok sert kabuk bağlamasın.
6- Daha sonra buzdolabına alın, 1 saat soğutun.
7- Yaprak jelatinleri, küçük bir tava veya tencere içinde soğuk suya koyun ve yumuşamaya bırakın. Suyun gramajının önemi yok, jelatinler tamamen suya batsın.
8- Jelatinler yumuşayınca, suyunu süzdürün 1 çorba kaşığı kadar suyu jelatinlerle beraber tencerede veya tavada bırakın. Ocakta kısık ateşte jelatinleri eritin ama kaynamasınlar, erir erimez ocaktan alın.
9- Önceden pişirip soğumaya bıraktığınız pastacı kremanızı mikserle orta hızda çırpmaya başlayın.
10- 1 dakika kadar çırptıktan sonra, içine yavaş yavaş soğuk kremanızı, pudra şekerini koyun ve karışım yoğun, homojen parlak olana kadar çırpmaya devam edin.
11- İstediğimiz kıvama gelince erimiş jelatinleri ekleyin son defa 20-30 saniye çırpın. Diplomat kremanız hazır.
Birleşme
12- Sıra her şeyi bir araya getirmeye geldi. Çilekleri boylamasına 2 ye bölün. Pandispanyanızı ikiye ayırın. Pastanızı, pandispanyanızı pişirdiğiniz kalıbın içinde kapatacaksınız.
13- Olabilecek tek sorun, pandispanyanın soğurken küçülmüş olması olabilir. Pandispanyayı kalıbından çıkartmadan soğutun, eğer yine de küçülürse, pandispanyanızı nemlendirerek kalıpla aynı boya getirmeniz gerekir.
14- Bu iş için ben elma suyu kullanıyorum. Şeffaf ve lezzetli. Kalıbınızın tabanına ilk kat pandispanyayı koyun, şekildeki gibi ilk önce çilekleri kalıbın kenarlarına yerleştirin.
15- Pandispanyanın ortasına da, daha küçük doğrayarak çilekleri dizin. Kremanızı, çilekleri geçecek kadar, kalıbın içine doldurun ve 2. kat pandispanyayı da kremanın üzerine kapatın.
Fraiserle ilk buluşmanız
16- Buzdolabında 2 saat beklettikten sonra kalıbın kenarlarını dikkatli bir şekilde sıyırın. Kalıp normal şartlarda çok kolay bir şekilde pastadan ayrılmalı.
17- Üzerine pudra şekeri eleyin afiyet olsun. Kremanızı fotoğrafta görünenden daha fazla da koyabilirsiniz.
18- İçindeki jelatin sayesinde her durumda pastanız sağlam olacak korkmayın. Eğer pandispanyayı ikiye bölerken 1 kat diğerinden daha ince ve kötü görünüyorsa sağlam olanı taban olarak kullanın, kötü olanı üst kat yapın. Servis ederken pudra şekeri eleyeceğiniz için belli olmaz.