Hurma Çekirdeği Tozundan Kahve Yapımı, Hurma Çekirdeği Tozu Faydalı Mıdır ve Nasıl Yapılır?

Yaklaşık 8 bin yıldır tüketildiği varsayılan hurmanın anavatanı, insanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Ortadoğu coğrafyasıdır. Bölgedeki birçok ülkede farklı tat ve görünümde çeşitli hurma türleri yetiştirilmektedir. Bunlar arasında Medine Mebrum, dallı Tunus, Kudüs, İran ve peygamber hurması olarak bilinen Acve yer almaktadır.

Hurmanın Zararları Nelerdir?

Hurma daha çok aşırı şekilde tüketildiği zaman zararlı hale gelebilir. Özellikle diyabet ve tansiyon hastalarının aşırı şekilde tüketmemeleri gerekir. İlaç kullananların doktorlarına danışarak tüketmelerinde fayda vardır.

  • Hurma içerdiği şeker yüzünden bazı durumlarda diyabet hastaları için önerilmez.
  • Kilo sorunu olanlar aşırı şekilde tüketmemelidirler. Çünkü kilo yaptığını savunan uzmanlar var.
  • Yine aşırı tüketime dayalı olarak dalağa zarar verme durumu söz konusudur.
  • Çok aşırı tüketildiğinde göz ve baş ağrısına neden olabilir.

Hurma Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Hurma çekirdeğinin, böbrek ve karaciğerin toksinlerden korunmasından, DNA hasarını önlemeye, hatta saçların beyazlamasını durdurmaya kadar pek çok yararı mevcut. Hurma çekirdeğini, öğüterek toz haline getirip tüketebilirsiniz. Hurmanın çekirdeğinden elde edeceğiniz tozu, içeceklere karıştırabilirsiniz. Bu sayede bağışıklığı güçlendirip karaciğer hasarını önler, prostat kanserini yenersiniz.

1. DNA hasarını önleme

Bir araştırmaya göre, hurma çekirdeklerinin, karaciğer hasarına ve oksidatif DNA hasarına karşı savunma sağladığı görüldü.

2. Diyabette etkili

Hurma çekirdekleri, kan şekeri ile ilgili sorunları, diyabeti ve ilgili komplikasyonlarını tedavi etmede etkilidir. Yakın tarihli bir araştırmaya göre, çekirdekler, karaciğer ve böbrekte erken diyabetik komplikasyonlara karşı potansiyel koruyucu etkiler gösterdi.

3. Enfeksiyona karşı korur

Hurma çekirdekleri, çeşitli patojenik virüslere karşı antiviral ajanlar olarak görev yapar. Birçok viral enfeksiyon tipinin tedavisinde ve önlenmesinde faydalı olabilir. 

4. Böbrek ve karaciğer hasarını önler

Hurma çekirdekleri, karaciğer ve böbrekleri hastalıklardan korumaya yardımcı olur. Yapılan bir çalışma, hurma çekirdeği ekstraktının böbrek ve karaciğer toksinlerine karşı koruma sağladığını ortaya koydu.

5. Antioksidan zengini

Hurma çekirdekleri, antioksidan bakımından zengindir, antioksidanlar da hastalıklara neden olan serbest radikalleri temizleme yeteneklerine sahiptir. Vücudun oksidatif stres hasarına karşı korunmasına yardımcı olur.

Hurma Çekirdeği Tozu Nasıl Yapılır?

Hurmanın kendi faydaları saymakla bitmezken, bir de çekirdeğinden çok kullanımlı toz yapılıyor. Hurma çekirdeklerini biriktirin ve güzelce yıkayın. Güneş görmeyen bir ortamda iyice kurutulduktan sonra yağsız ve susuz bir şekilde kavurun.

Türk kahvesi kıvamına ve rengine geldikten sonra mikserde çekip toz haline getirin. Kullanıma hazır hale gelen hurma tozunu, sabahları bir bardak ılık süt veya suyun içine bir tatlı kaşığı ekleyip karıştırın ve afiyetle için.

Hurma Çekirdeği Kahvesi Nasıl Yapılır?

Önce hurma çekirdeklerini yıkayın. Sonra temiz bir bezle kurutup, yağlı kağıt serili tepsiye koyun ve fırına verin.

Fırından çıkardıktan sonra makinede ya da rondoda un hâline gelene kadar çektirin. Normal kahve yapar gibi deneyin, asla pişman olmayacaksınız.

Sizler için hazırlamış olduğumuz hurmanın faydaları ve zararları adlı makalemize ulaşmak için hemen aşağıdaki yazıya ya da fotoğrafa tıklayın!

Hurmanın Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir