Ekmek sevdiren, ekmek yediren kahvaltılık bir sos acuka tarifi. Biber ve domates salçası yanı sıra zeytinyağı, ince çekilmiş ceviz içi, bayat ekmek içi, rendelenmiş sarımsaklar, susam ve olmazsa olmaz baharatlar…
Kahvaltılarda tadına asla doyamayacağınız kahvaltılık acuka tarifimi hemen denemelisiniz! Ekmeğinize süre süre aralıksız olarak tüketeceğiniz, çayınızın yanına eşlik edecek bu sos tarifi herkesten tam puanı kapacak.
Kahvaltılık Acuka Yapmak İçin Gereken Malzemeler
- 5 yemek kaşığı domates salçası
- 3 yemek kaşığı biber salçası
- 1.5-2 su bardağı ceviz içi
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 6-7 yemek kaşığı galeta unu
- 5-6 diş sarımsak
- Karabiber
- Kimyon
- Pul biber (Baharatların miktarını 1 çay kaşığı olarak ayarlayabilirsiniz.)
- Arzuya göre kekik, toz kırmızı biber ya da acı biber de ekleyebilirsiniz.
Kahvaltılık Acuka Nasıl Yapılır
1- Bir kabın içerisinde domates ve biber salçasını zeytinyağı ile açın.
2- Dövülmüş sarımsağı, cevizleri, ekmek içini ilave edin.
3- Üzerine baharatları ekleyip iyice karıştırın.
4- Kremamsı bir karışım elde ettiğinizde kavanoza koyup üzerine biraz zeytinyağı ekleyerek buzdolabında muhafaza edebilir, dileğiniz zaman tüketebillirsiniz. Afiyet olsun.
Acuka Nerenin Ezmesidir
Acuka köken olarak bir Gürcü mezesi olarak kabul edilebilir. Gürcü olarak yapılan tanımlama da Kafkas halkı kapsayıcı olarak ifade edilmiştir. Tam kökenine bakacak olursak, Gürcistan’ın Abhazya eyaletine dayanmakta. Abhazca acuka “tuz” anlamına gelir. Kafkaslar halklarına özgü, kahvaltılık ve yemeklik olarak iki çeşidi olan, biber, ceviz ve çeşitli baharatların karışımından yapılan tuzlu meze olarak tanımlanabilir.
Düzce Acukası (Düzce Acıkası)
Düzce Acıkası yöre ile özdeşleşen, uzun yıllardır bilinen ve yörenin kültürel birikimi ile günümüze ulaşmış bir meze türüdür. Bu meze Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiştir.
Düzce’de üretilen doğal tereyağı ve fındığın kullanılması Düzce Acıkasının diğerlerinden ayırt edilmesini sağlamaktadır.Düzce acıkasında salça olarak sadece etli kapya kırmızı biberlerden yapılan salçalar kullanılmaktadır.
Muhammara ve Acuka İkilisi
Muhammara Levant mutfağına özgü bir mezedir. Levant mutfağıysa Suriye, Türkiye, Lübnan, Ürdün, İsrail ve Filistin olarak tanımlanabilir. Muhammara Arap usulü acuka olarak da tanımlanabilir.
Acuka ve muhammara arasında oldukça az fark vardır. Acukanın dışında muhammarada; kişniş tohumu, karabiber, reyhan, Halep biberi kullanılır. Bu malzemelerin dışındaki tüm malzemeler ortaktır.
Daha önce evde de yapmayı çok istiyordum. Denediğim an da çok beğendim. Teşekkürler tarif sokağı♥️
Beğenmenize çok sevindim. Afiyet olsunn😘