Doyurucu bir Lübnan lezzeti olan falafel; tadını nohut, taze yeşillikler ve kuru baharatlardan alıyor. İşin sırrı nohutları haşlamadan, bir gece önce suda bekletmekte saklı. Çıtır bir kaplaması olması adına derin yağda kızartılan nohut köftelerini bu lezzetten mahrum kalmamak için yağlı kağıt üzerinde fırında da pişirebilirsiniz. Etsiz de doyuran o enfes tarife buyurun hadi. Karşınızda: Falafel!
Vejetaryenlerin ve hatta veganların afiyetle tüketebileceği bir lezzet falafel. Her iki yaşam biçimine de uygun. Lübnan mutfağı zaten hem veganların hem de vejetaryenlerin sıklıkla başvurduğu bir mutfak. Etsiz de nefis yemek yapabiliyorlar çünkü. Humus örneğin, tabbule salatası mesela. Yanındaki sosunu da mutlaka deneyin, ferahlığı ve hafifliğiyle favoriniz olacağı kesin. Şimdiden ellerinize sağlık!
İçindekiler
- 2 su bardağı nohut
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı un
- 1 çay kaşığı karbonat
- Yarım demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı toz kişniş
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
Sosu için;
- 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 2 yemek kaşığı tahin
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- Yarım çay kaşığı tuz
Kızartmak için;
- Sıvı yağ
Falafel Nasıl Yapılır?
1- Rondoya aldığımız haşlanmış nohuta, soğan, sarımsak ve maydanozu ekleyelim. Tüm malzemeler birleşinceye kadar rondodan geçirelim.
2- Nohutlu karışımımızı uygun bir kaseye aktaralım ve un, yumurta, karabiber, toz kişniş ve tuzu ilave edip bir kaşık yardımıyla güzelce karıştıralım.
3- Ardından harcımızın üzerini streç filme kapatıp, 1 saat kadar buzdolabında dinlendirelim.
4- Sürenin sonunda harcımızdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlayalım.
5- Köfte şeklini verdiğimiz hamuru streç film serili bir tepsiye dizelim.
6- Tüm hamur bitene kadar aynı şekilde parçalar kopartıp yuvarlayalım.
7- Falafelleri buzlukta saklamak isterseniz, donmaları için bir kaç saat buzlukta bekletebilir, ardından fermuarlı poşetten bir tane alıp, donan falafelleri içerisine yerleştirebilirsiniz. Bu yöntemi dilerseniz artan falafelleri saklamak için, dilerseniz de ihtiyacınız olduğu an çıkarıp pişirmek için kullanabilirsiniz.
8- Falafelin sosu için; süzme yoğurda, tahin, limon suyu ve tuzu ekleyelim. Tüm malzemeler homojen bir kıvama gelinceye kadar güzelce karıştıralım. Ya da benim gibi sadece sarımsaklı yoğurt yaparak falafelleri servis edebilirsiniz.
9- Sıra geldi kızartma aşamasına, dışı güzelce kızardıktan sonra kevgir yardımıyla köftelerimizi havlu kağıdı serili bir tabağa alalım. Falafel servise hazır.