Kekik Yağı Nasıl Yapılır
Kekik yağı, buhar distilasyonu yöntemiyle damıtılmasından elde edilen aromatik bir yağ çeşidini oluşturur. Bu yağın üretilmesi için bitkinin yaprak ve dallarından faydalanmakta. Karvakrol isimli bir etken madde içeren kekik yağı, bu maddeden gelen antibakteriyel özelliği dolayısıyla pek çok farklı alanda kullanılmakta.
Kekik yağı, uçucu yağlar kategorisinde yer alan, oldukça keskin ve güçlü bir yağ olmasıyla öne çıkar. Dolayısıyla başka bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmesi ve az miktarlarda kullanılması gerekir.
Kekik Yağının Kullanım Alanları ve Faydaları
Ayrıca bilinen en güçlü antioksidanlardan biri olan ve antik çağlardan beri tıbbi bir yöntem olarak kullanılan bu yağ; bağışıklık, solunum, sindirim, sinir ve diğer vücut sistemlerini destekleyen güçlü bir yağdır. Ayrıca vücudu felç, artrit, mantar, bakteri enfeksiyonlarına ve cilt rahatsızlıklarına karşı da koruyucu etkisi vardır.
Kuru öksürüğe ve bronşite iyi gelen bu yağ, bunun sonucu olarak geceleri rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olur. Bu yağın enfeksiyonları öldürme, anksiyeteyi azaltma, toksinleri vücuttan atma yeteneği, onu soğuk algınlığı için vazgeçilmez bir doğal çözüm haline getirmiştir.
Düzenli ve dikkatli kullanım sonucunda yeni oluşan et benleriniz için de mükemmel bir tedavi yöntemidir. Kekik yağı, saç dökülmeleri, yeni saç oluşumu, kepek önleyici ve sağlıklı bir kafa derisi içinde kullanılmakta.
Egzama gibi çeşitli cilt hastalıklarında da kullanılan kekik yağı, ağız ve diş problemleri içinde kullanılmakta. Güçlü bir antioksidan ve antibakteriyel olan bu yağ, çürüklerde, ağız içi iltihabında ve ağız kokusunda da etkilidir.
Kekik Yağının Zararları
Kekik yağı inanılmaz faydalara sahip olsa da, bazı zararları da yok değil. Hamilelerin, emziren annelerin, bebeklerin ve guatr problemi yaşayanların bu yağı kullanmamaları gerekmektedir.
Fazla kullanıldığında demir eksikliğine sebebiyet verebilmekte. Öyleki kan sıvılaştırıcı ilaç kullanan ve kalp hastaları doktora danışmadan kullanmamalıdır.
Kekiğin Faydaları Nelerdir?
Sağlık açısından çok büyük faydaları olan, kekik; yemeklerde de baharat olarak kullanılmakta. Aromatik kokusu ile özellikle sebze, et ve balık yemeklerini tatlandırır ve çorbaların içine de eklenebilir. Kekiğin bu denli kullanım alanın çok oluşunun yanısıra faydaları da saymakla bitmez.
İşte Kekiğin Faydaları;
- İştahı açar, sindirimi kolaylaştırır.
- Solucanı (kurt) düşürür.
- Gazı ve idrarı söktürür, bağırsakları yatıştırır.
- Aynı zamanda ter ve balgamı da söktürür.
- Tüm bunlara mukabil antibakteriyel olan kekik, A vitamini açısından zengin olup görüşü de güçlendirir.
- Antiseptik ve antibiyotik özelliklere sahiptir. Soğuk algınlığı, nezle, grip ve öksürük için mükemmel bir ilaçtır.
- K vitamini, demir, kalsiyum ve manganez bakımından da zengin olan bu mucizevi bitkidir. Kemik sağlığı ve kemik hastalıkları içinde kullanılmakta.
Kekik gerçekten de muazzam bir bitkidir. Tek başına koca bir ecza dolabının işini görür. Çok fazla demir içerir. Demirin, vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin büyümesi ve gelişmesi için hayati önem taşıdığını hepimiz biliyoruz.
Binbir Derde Deva! Kekik Çayı Nasıl Yapılır? -hemen tıklayın
Kekiğin Zararları Nelerdir?
Yukarıda faydalarını saymakla bitiremediğimiz kekiğin, yanlış ve fazla kullanımında ister istemez bazı zararları da olabilmektedir.
- Bunlardan bazıları mide ekşimesi, bulantı, kusma, mide rahatsızlığı, ishal, baş ağrısı ve baş dönmesidir.
- Ayrıca kekik yapraklarında bulunan uçucu yağlar, bazı kişilerde yavaş kalp atışına ve hızlı nefes almaya neden olabilmektedir. Bu yüzden kullanımında dikkat edilmesi ve aşırıya kaçılmaması gerekmektedir.