Özellikle İç Anadolu bölgesinin en çok sevilen en lezzetli yemeklerinden birisi hiç kuşkusuz arabaşı çorbası. Özellikle Yozgat ve Konya illerinde sıkça yapılıp tüketilen arabaşı çorbası değişik sunumu ve tadıyla deneyeceklere yeni bir tat yaşatacak.
Tavuk suyu çorbası ve değişik bir tat olan hamuruyla arabaşı çorbası, yerel lezzetlerden belki de en farklısı. Üstelik yapımının farklılığı değil yerel bir lezzet oluşuyla da çok özel bir yere sahip.
Daha önce arabaşı çorbası denemediyseniz, denemenizi kesinlikle tavsiye ederim. İsterseniz lafı daha fazla uzatmadan sizleri tarife alayım!
İçindekiler
- 1 adet küçük boy tavuk ya da kalçalı but kısmından
- 1.5 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 1.5 yemek kaşığı domates salçası
- 1yemek kaşığı pul biber
- 6 su bardağı tavuğun haşlama suyu
- Hamuru için;
- 5 su bardağı su
- 1 su bardağı+1 çay bardaği un
- 1 tatlı kaşığı tuz
Arabaşı Çorbası Nasıl Yapılır
1- Tavukları çorbaya yetecek kadar su da haşlayıp didikliyoruz. (Tavukları haşlarken suya bir adet soğan, üç dört adet sarımsak, tane karabiber ve tuz ekleyip haşlayın.)
2- Daha sonra hamurumuzu hazırlıyoruz. Bunun için tencereye 3.5 su bardağı su ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. Kaynadığında içerisine tuzunu ekliyoruz.
3- Ayrı bir kapta 1.5 su bardağı suyla unu karıştırıp bulamaç haline getiriyoruz. Kaynayan suya karışımı ilave edip hızlıca karıştırıyoruz.
4- Bu şekilde bir kaç dakika daha kaynatıp, ıslatıp süzdüğümüz bir tepsiye ya da borcama hamurumuzu boşaltıp yayıyoruz.
5- Oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına kaldırıyoruz. Çorbası için tencereye tereyağını alıp eritiyoruz. Eriyen yağa unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.
6- Daha sonra salçasını ve pul biberi ekleyip kavurma işlemine devam ediyoruz. Daha sonra tavukları haşladığımız sıcak suyu ekleyip topak kalmayana kadar karıştırıyoruz.
7- Kaynamaya başlayınca didiklediğimiz tavukları ekleyip beş dakika daha bu şekilde kaynattıktan sonra ocağın altını kapatıyoruz.
Servis ederken hamuru kesip çorbayla birlikte servis ediyoruz. Deneyenlere de şimdiden afiyet olsun.