Beyaz Sirkenin Faydaları ve Zararları, Beyaz Sirke Nasıl Yapılır?

Sofralarımızda sık sık olmasa da kullanımı faydalarından ötürü giderek artan beyaz sirkenin faydaları ve zararları, beyaz sirkenin yapımı ve beyaz sirkeninin ne olduğuna dair birçok sorunun yanıtı olacak bu yazıyı okuyarak, beyaz sirkeden maksimum fayda elde etmeye ne dersiniz? Her ürün gibi beyaz sirkenin faydaları ve zararları olduğunu unutmadan bu muhteşem ürünü temizlikten tutun, tükettiğiniz gıdalara katarak sağlığınızı olumlu yönde etkilemek adına araştırma içine daldıysanız buyrun sizleri sayfayı kaydırmaya davet edelim.

Beyaz sirke, asetik asit ile sudan elde edilen bir çözeltidir. Standart bir beyaz sirke genel olarak %4-7 asetik asit ve %93-96 su içerir. Yalnızca temizlik işlerinde veya tarımsal faaliyetler için kullanılan beyaz sirke ise %20’ye kadar asetik asit içerebilmekte ve bu orandaki beyaz sirke, insan tüketimi için uygun değildir. Elma sirkesi ve üzüm sirkesi gibi sirke türleri, meyvelerin fermantasyonu ile elde edildiği için bu sirkelerin asit oranı daha düşüktür ve daha içilir bir tadları bulunur.

Beyaz Sirke Ne İşe Yarar?

Beyaz sirke tarımsal faaliyetlerden turşu yapımına, temizlik işlerinden yiyecek hazırlamaya kadar birçok farklı alanda kullanılan çok yönlü bir maddedir. Öne çıkan yararlarını ise şöyle sıralayabiliriz:

  • Meyve-sebze temizliği
  • Banyo, mutfak ve diğer yüzeylerin temizliği
  • Çamaşır yumuşatıcı ve giysilerdeki lekelerin çıkarılması
  • Pencere, ayna gibi yerlerin parlatılması
  • Saç parlaklığı ve saç derisinin Ph dengesinin sağlanması
  • Yabani otların temizliği, bitkilerdeki böceklerin öldürülmesi, çiçek bakımı ve çeşitli bahçecilik uygulamaları
  • Tarımsal ürünlerdeki kimyasalların arındırılması ve bu ürünlerin dezenfektanı
  • Turşu, konserve yapımı ve yiyeceklerin uzun süre saklanması
  • Marinatlar ve sosların yapımında kullanılması

Beyaz sirke bahsedilen faydaların dışında çeşitli cilt problemlerinde de dezenfektan amaçlı kullanılmaktadır. Diğer dezenfektanlara oranla çok daha uygun fiyatlı olması da tercih sebeplerinden biri olmasını sağlamıştır.

Beyaz Sirke Nasıl Yapılır?

Beyaz sirkenin ne olduğunu öğrendikten sonra aklınıza başka sorular gelebilir. Bunlardan bir tanesi “Beyaz sirke nasıl yapılır?” sorusu olabilir. Bu sorunun cevabı özellikle evde yapmayı tercih edenler için oldukça önemlidir.

Evde beyaz sirke yapımı için mısır, şeker pancarı ve şeker kamışı içeren tarım ürünleri gerekir. Bu ürünleri fermente ederek beyaz sirke elde edebilirsiniz.

Sirke yapımı emek ve sabır gerektiren bir işlemdir. İlk kurulduğu zaman üzerinde jel kıvamında bir tabaka oluşur. Bu tabaka sirke anası olarak bilinmekte. Bunun oluşması için gerekli malzemeleri ve yeterli suyu bir cam kavanoza koyabilirsiniz.

Kavanozdaki malzemeleri karıştırıp ağzını sıkıca kapatabilirsiniz. Bunu oda sıcaklığında güneş görmeyen bir yerde muhafaza etmeniz önerilmektedir.

20 gün boyunca bir kere bu bileşimi karıştırabilirsiniz. Sonrasında istediğiniz kadar temiz suyun içine sirke anası ekleyerek 20 gün boyunca bekletebilirsiniz. Bu işlemler sonunda sirkeyi süzdükten sonra beyaz sirkeniz hazır olur.

Beyaz Sirkenin Faydaları Nelerdir?

Beyaz sirkenin faydaları saymakla bitmez. Temizlik ve hijyen açısından oldukça etkili bir ürün olan bu sirke içinde yer alan asetik asitten dolayı yiyeceklerin şekere dönüşmesini yavaşlatır.

Diyabet hastaları için oldukça faydalı olan bu besin kolesterolü düşürür. Hatta inme ve kalp krizi gibi hastalıklara yakalanma riskini düşürmekte de etkilidir.

Kemiklerinizin kalsiyumu daha fazla emmesini sağlayan bu ürün aynı zamanda beyin dokularını da geliştirebilme özelliği bulunmakta. Antioksidan özelliğine sahip bu sıvı riboflavin B1 ve pek çok mineral içerir.

İçindeki asetik asit kanser olma tehlikesini de azaltabilmektedir. Beyaz sirke cilde faydaları açısından oldukça zengindir.

Siğillerin tedavisinde kullanılan bu sirkeyi banyo suyunuza ekleyerek kullanabilirsiniz. Ayrıca beyaz sirke tırnak mantarı gibi cilt sorunlarında da etkili sonuç elde etmenizi sağlayabilir. Tene olduğu kadar beyaz sirke saça faydaları da oldukça çoktur. Saç derisinde oluşan kepeklenmeyi geçirmenize yardımcı olabilir. Böylelikle deride oluşan sorunu çözerken saçınız çok daha parlak ve canlı görünmektedir.

Beyaz Sirkenin Zararları Nelerdir?

Mide rahatsızlığı olanlar, böbrek hastaları veya hamileler beyaz sirke içmemelidir. Çünkü beyaz sirke mide asidini artırıp, böbrekleri yorarak veya düşüğe neden olabilmektedir.

Beyaz sirkeyi fazla miktarda veya saf olarak içmek mideye zarar verir. Mide yanması, ekşimesi, bulantı, kusma gibi belirtiler görülebilmektedir.

Beyaz sirke diş minesine zarar verebilmekte. Bu nedenle beyaz sirkeyi içtikten sonra dişleri fırçalamak veya ağzı çalkalamak gerekir.

Beyaz sirke alerjik reaksiyonlara neden olabilmekte. Kaşıntı, kızarıklık, şişlik gibi belirtiler görülürse beyaz sirkeyi kullanmayı bırakmak gerekir.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir