Hurma Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir? Hurma Çekirdeği Tozu Nasıl Yapılır? Hurma Çekirdeği Tozu ve Kullanımı

Hurma Nedir, Nerelerde Yetişir?

Yaklaşık 8 bin yıldır tüketildiği varsayılan hurmanın anavatanı, insanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Ortadoğu coğrafyasıdır. Bölgedeki birçok ülkede farklı tat ve görünümde çeşitli hurma türleri yetiştirilmektedir.

Bunlar arasında Medine Mebrum, dallı Tunus, Kudüs, İran ve peygamber hurması olarak bilinen Acve yer almaktadır. Tam bir şifa kaynağı olan hurmanın ağızda eşsiz bir tat bırakmasının yanı sıra; yüksek lif, potasyum, demir, folik asit ve kalsiyum olmak üzere birçok vitamin ile mineral içeriği sayesinde metabolizmaya sayısız faydası bulunmaktadır.

Hurmanın Faydaları Nelerdir?

Hurmanın lif oranı çok yüksek. Öyle ki 100 gramı 3,5 gram lif içeriyor. Bu sayede midede sünger gibi şişip hacim kaplıyor ve mideyi geç terk ettiği için tokluk hissi oluşturuyor. Yüksek lif, aynı zamanda bağırsakları çalıştırıyor ve kabızlıktan kurtarıyor. Yani hurma tam bir sindirim dostudur.

Antioksidan açısından zengin olan hurma, hücre yenilemesini sağlıyor. Bu sayede cildimiz üzerinde de faydalı oluyor. Yenilenen doku cildin daha genç görünmesini sağlayıp, cilde ihtiyacı olan nemi veriyor, böylelikle cilt daha elastiki bir yapıya sahip oluyor.

Hurma içerdiği yüksek orandaki demir mineraliyle kişinin demir depolarını destekliyor ve bu sayede metabolizma da hızlanmış oluyor. Yani kilo vermede daha hızlı olunmasını sağlıyor.

Magnezyum eksikliğinde sık sık kas krampları ve kas ağrıları oluşur. Hurma içeriğindeki magnezyum sayesinde kasları da güçlendiriyor.

Stres ve gerginliği azaltıp, kansızlığa iyi geliyor. Sadece bu da değil, kalp sağlığı için de çok faydalıdır. Tam bir enerji deposu olan hurma, bağışıklığı artırıp kemikleri güçlendiriyor.

Fazla Hurma Tüketilirse Ne Olur?


Faydaları saymakla bitmeyen hurmayı gereğinden fazla tükettiğinizde zarar verebiliyor. İşte hurma yemenin sağlığa zararları:

Hurma yüksek kalorili besinler arasında yer alır. Fazla miktarda tüketildiğinde kilo artışına neden olur. Hurmanın yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle yüksek enerji içeren bir meyve olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Demet Cerit, “Hurmanın fazla tüketimi kilo artışına ve kan şekerinde dengesizliklere yol açabiliyor. Bu nedenle porsiyonu 2-3 adet olacak şekilde tüketilmeli.” İfadelerini kullandı.

  • Hurma yüksek oranda şeker içerdiğinden diyabet hastaları doktora danışmadan tüketmemeli.
  • Hurma aşırı miktarda tüketildiğinde lif oranı yüksek bir besin olduğundan mide ağrısı ve ishale neden olabilir.
  • Hurma diyabet hastalarında veya insülin direnci gelişmiş olan kişilerde kan şekerinin hızla yükselip aynı hızla düşmesine sebep olabilir.
  • Hurma aşırı tüketildiğinde göz ve baş ağrısına yol açabilir.
  • Hurmanın bir diğer yan etkisi de bazı kişilerde alerjiye neden olup ciltte kaşıntı, kızarıklık gibi sorunlara yol açabilir.
  • Aşırı hurma tüketmek dalağa zarar verebilir.

Hurma Çekirdeği Tozu Nasıl Yapılır?

Hurmanın kendi faydaları saymakla bitmezken, bir de çekirdeğinden çok kullanımlı toz yapılıyor. Hurma çekirdeklerini biriktirin ve güzelce yıkayın. Güneş görmeyen bir ortamda iyice kurutulduktan sonra yağsız ve susuz bir şekilde kavurun.

Hurma Çekirdeği Tozunun Kullanım Alanları Nelerdir?

Kurabiye yapılabilir, sütün içerisine karıştırılıp tüketilebilir. Veya kahvesi yapılarak tüketilebilir.

Sizler için hazırlamış olduğumuz hurma çekirdeği kahvesi adlı makalemize ulaşmak için hemen aşağıdaki yazıya ya da fotoğrafa tıklayın!

Hurma Çekirdeği Tozundan Kahve Nasıl Yapılır?

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir