Meyan Kökünün Faydaları ve Zararları Nelerdir? Meyan Kökü Çayı Yapımı

Dünyanın tüm bölgelerinde, toprağın doğaya armağan ettiği bitkilerin hayatın pek çok alanında kullanılan mucizevi formülleri ortaya çıkardığı biliniyor. Son günlerde alternatif tıp ürünlerinde ve doğal gıda ürünlerinde adına sıkça rastladığımız bitkilerden biri de meyan kökü oldu.

Genellikle Akdeniz ülkelerinde yetiştiği bilinen meyan ağacının kökü olan meyan kökü, enteresan tadı ve ilgi çeken kokusuyla gerek baharat olarak gerekse pek çok karışımın destekçisi olarak kullanılmaktadır. Tütün ürünlerinden pasta ve şekerleme ürünlerine kadar oldukça geniş bir kullanım alanı olduğu bilinen meyan kökünün faydaları da saymakla bitmiyor.

Meyan Kökü Nedir?

Meyan kökü, Akdeniz ülkeleri başta olmak üzere Güneydoğu Avrupa ve Asya’da da pek çok ülkede yetişen, boyu neredeyse 150 cm seviyesinde olan çalı türünde bir bitkinin kökü demektedir. Ana vatanının Rusya ve Çin olduğu söylenen Meyan kökü bitkisinin alternatif tıpta sıkça kullanıldığı biliniyor. Aynı zamanda meyan kökü tadı lezzetli, kokusu güzel bir bitkisel üründür.

Meyan Kökünün Yararları ve Faydaları Nelerdir?

Meyan Kökü Faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından da zaman zaman anlatılmaktadır çünkü alternatif tıbbın popüler bitkilerinden meyan kökü aslında kolay tüketilmesi nedeniyle oldukça geniş bir alanda kullanılır. Örneğin, Meyan Kökü Faydaları arasında ilk dikkat çeken madde meyan kökünün bir soğuk algınlığı hastalıkları mucizesi taşımasıdır.

Meyan kökü öksürüğe iyi gelmesiyle bilinir. İçeriğindeki güçlü anti-enflamatuar özelliği sayesinde meyan kökü çay olarak tüketilirse boğazlarda hissedilen ağrıyı iyileştirir.

Öksürük şuruplarının bazılarının içeriğinde meyan kökü bulunduğunu görmüşsünüzdür. Meyan kökü bulunduran öksürük şurupları öksürük tedavisinde oldukça etkilidir.

Yoğun stres altında olanlar da meyan köküne başvurabilir. Meyan kökü vücudun stresle baş etmesini kolaylaştırır. Stresi yatıştırıp ve vücut direncini yükseltir.

Kadın sağlığı açısından da meyan köküne başvurulabilir. Özellikle menopoz dönemine giren kadınlar ile PMS semptomlarıyla uğraşan kadınlar rahatlamak için meyan köküne başvurabilir. Meyan kökü, fitoöstrojenik özellikleri sayesinde östrojen benzeri bir etkiyle donatılmıştır. Menopoz dönemi sıcak basmaları ve regl dönemi şişkinliği meyan kökü ile engellenebilir.

Meyan kökü özellikle kış aylarında kâbusumuz olan solunum sistemi hastalıklarına iyi gelir. Solunum sistemini temizleyip balgamdan kurtulmamızı sağlar.

Bronşit gibi grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde meyan kökü işe yarar.

Meyan kökü aynı zamanda mide ve bağırsak sendromlarına da iyi gelmesiyle ünlüdür. Mide ekşimesi, yanması, bulantı ve besin zehirlenmesi ve hazımsızlık nedeniyle oluşacak mide ağrıları için meyan kökü önerilebilir.

Meyan kökünün bir diğer faydası da cilt ve saç sağlığı alanındadır. Ciltte meydana gelen egzama, sedef hastalığı, deri döküntüleri gibi rahatsızlıklarda ve saçta gözlemlenen kepek oluşumu ve kellik gibi problemlerde meyan kökü kullanımının faydalarından bahsedilebilir.

Meyan Kökünün Zararları Nelerdir?

Meyan kökü kullanımında oldukça dikkatli olunması gerekmekle beraber her ihtimale karşı kullanmadan önce kesinlikle bir hekime danışılmalıdır. Çünkü meyan kökü fazla ve yanlış kullanıldığında bazı etkilere neden olabilir.

Örneğin hamile kadınlarda erken doğum ve düşük ihtimali barındırması, yanlış ve uzun süreli kullanımlarda yüksek tansiyon ve kronik yorgunluk gibi bazı etkilerin ortaya çıkması ihtimalinden bahsedilebilir.

Meyan Kökü Çayı Nasıl Yapılır? Meyan Kökü Çayı Tarifi

Meyan kökü aktarlardan kolaylıkla temin edilebilmektedir. Bitki kök halinde satın alındığında, öncelikle bir bıçak yardımıyla küçük parçalara ayrılmalıdır. Bir bardak kaynamış suyun içerisine 1-1,5 tatlı kaşığı meyan kökü atılır ve 5-6 dakika süresince demlenmeye bırakılır. Meyan kökü çayı, bir çay kaşığı bal ya da bir çubuk tarçın ilavesi yapılarak tatlandırılabilir.

Hazırlanan çay hem aç karnına hem tok karnına içilebilir. Günde iki bardak sınırını geçmeyecek şekilde öğlen ve akşam yemeklerinin ardından tüketilmesi, meyan kökü çayından alınan faydayı artırmaktadır.

Kürt Kolası (Meyan Kökü Şerbeti) Tarifi İçin Hemen Tıklayın!

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir