Geçmiş olarak köklü bir bitki olan sarımsak Türk mutfağının vazgeçilmez ürünlerinden biridir. Soğanlı bir bitki olan sarımsağın yakın akrabaları arasında soğan, arpacık soğan, frenk soğanı ve çin soğanı bulunmaktadır. Sarımsak tarihi olarak Antik Mısırlılara kadar dayanmaktadır. Antik Mısır’da sarımsak, ilaç yapımda kullanıldığı gibi doğrudan da tüketilmekteydi.
Çorbalara, yemeklere katıldığı gibi doğrudan da kullanılan sarımsak, sıkça toz olarakta kullanılmakta. Toz olarak kullanılan sarımsak ölçülü olarak kullanılmalıdır. Yaklaşık olarak 10 kilo sarımsak kurutulduğunda 2 kilo toz sarımsak elde edilir. Su oranı yaklaşık %80 olan sarımsağın, tozunun su oranı oldukça düşük olduğundan bir tutamı dahi oldukça lezzetlidir.
Evde sarımsak tozu yapmaya zamanınız yoksa rahatlıkla aktarlarda, marketlerde ve internette sarımsak tozu bulabilirsiniz.
Sarımsak Tozu Evde Nasıl Yapılır?
- İlk adım olarak istenilen miktarda sarımsağın kabuğu soyulur. Daha sonra kabuğu soyulan sarımsakların tepecikleri alınır. Bu işlem sarımsak tozunun daha beyaz olmasını sağlar.
- Tepecikleri alınan sarımsaklar halka halka doğranır. Ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsine aralıklarla dizilir. Bu adımda tepelemesene sarımsakları tepsiye dağıtmayın. Üst üste gelen sarımsaklar tam kurumayabilir.
- 220 derecelik fırında sarımsaklar iyice kuruyana kadar pişirilir.
- Daha sonra pişen sarımsakları ilk sıcağı çıkınca bir tülbente alın. Ve tülbenti bir havana koyarak un haline gelene kadar dövün.
- İlk sıcağının çıkmasından kastım sarımsakların soğumuş olması. Eğer sarımsaklar soğumamışsa tam anlamıyla un haline gelmez.
- Un haline gelen sarımsak tozunu 1-2 saat oda sıcaklığında bekletip uygun bir kavanoza koyun.
- Ve dilediğiniz yemeğinizde gönül rahatlığıyla sarımsak tozunuzu kullanabilirsiniz.
Sarımsak Tozu Nerelerde Kullanılır?
Sarımsak tozunun en çok et yemeklerine yakışacağını unutmayın. Et yemeklerinde sarımsağın kokusunu ve tadını almak hiç kuşkusuz herkesin hoşuna gidecektir.
Genellikle hazır sosların, çeşnilerin yapımında kullanılan sarımsak tozu yemeklerin de vazgeçilmezi. Sarımsağın kullanıldığı her yemekte sarımsak tozunu gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Sarımsak Tozu Çok Kokar Mı?
Sarımsak yapısı itibariyle eşsiz bir kokuya sahiptir. Sarımsağın bu kokusu antik çağlardan beri kötü ruhları defetmekte, böcekleri kaçırmakta da kullanılmıştır.
Halk arasında doğal bir antibiyotik olarak tanımlanan sarımsak hiç kuşkusuz bir tanımdan ibaret değil. İçeriği itibariyle vücut bağışıklığını desteklediği konusunda birçok bilimsel araştırma da mevcuttur.
Sarımsak yapısı gereği eşsiz bir kokuya sahiptir. Sarımsak tozu da bu özelliğinden hiçbir şey kaybetmemiştir. Genel itibariyle ağız kokusu yapmasıyla kullanımı açısından çekinmeler olmaktadır. Fakat doğal ağız kokusu gidericileriyle bu sorunu rahatlıkla atlatabilirsiniz.
Sarımsağın yapmış olduğu ağız kokusunu yok etmek için taze nane, taze reyhan ya da fesleğen çiğneyebilirsiniz. Ya da bu çözümlere alternatif olarak öncelikle dişlerinizi fırçalayıp ardından karbonatlı su gargarası yapabilirsiniz.
Sarımsak Tozunun Zararları ve Yararları Nelerdir?
Fazlası zarar, azı yarar!
Sarımsak Tozunun Faydaları
- İçeriğinde yer alan bileşenler sayesinde vücudun bağışıklığını düzenlemeye yardımcı olur.
- İyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolünü artıran sarımsak tozu, kötü kolesterol LDL’yi düşürür ve total kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur.
- Kan akışını hızlandırıcı etkisiyle tansiyonun düşmesinde yardımcı olur.
- Bronşit gibi hastalıkların tedavisinde yardımcı olur.
- Toksin maddelerin vücuttan atılmasını sağlayarak metabolik hızlanmayı sağlar. Metabolik hızlandırmayı sağlayan sarımsak, kilo problemi olanlar için; diyet ve egzersizlerine eşlik ederek kilo kaybını sağlar.
Sarımsak Tozunun Zararları
- Sarımsak tozunun zararları genel itibariyle fazla tüketimden kaynaklanır. Her ürünün fazla tüketilmesi nasıl sakıncalıysa sarımsak tozunun da fazla tüketilmesi zararlıdır.
- Yapısı gereği asidik olduğundan midenin asit seviyesini arttırarak sindirim problemlerine neden olur.
- Kronik hastalığı olanlar için dikkat edilmelidir. Kullanılan ilaçların etkisi üzerinde azaltıcı ya da arttırıcı etkenlere neden olabilir.
- Sarımsak tozu evde yapıldıysa kavanozlarda ve buzdolabında saklanmalıdır. Mümkünse 1 ayın üzerinde bekletilmemelidir. Üzerinde herhangi bir küflenme durumu oluşmuşsa kullanılmamalıdır.