Alıç Nedir, Alıçın Zararları ve Faydaları Nelerdir, Alıç Çayı Nasıl Yapılır?

Biz yaz bitti diye üzüledururken doğa, her zaman olduğu gibi tüm güzelliğiyle bize bir şeyler anlatmaya, sonbaharın değerini göstermeye çalışıyor aslında.

Biz çileğin, kirazın gidişine üzülürken o bize ayvayı, bal kabağını veriyor. Bu kadarla da kalmıyor, pek bilmediğimiz ama tanır tanımaz çok seveceğimiz bitkiler de sunuyor önümüze. İşte alıç da onlardan biri.

Yemişen ya da akdiken olarak da bilinen bu bitki, meyveleriyle etrafa şifa dağıtıyor, bırakın tadını sadece faydaları için bile yenmesi gerekenler arasında başı çekiyor.

Bize de sözü daha fazla uzatmadan onu tanımak, faydalarını bilmek, nerede bulacağımızı ve nasıl tüketeceğimizi öğrenip bir an önce ona kavuşmak düşüyor.

Yemişen de derler: Alıç Nedir?

Alıç ya da halk arasında bilinen bir diğer adıyla yemişen, gülgiller familyasından bir bitki. Dikenli bir bitki olması nedeniyle akdiken olarak da anılıyor. Meyveleri ise türünden türüne değişiklik gösteriyor ve kırmızı-sarı renkler arasında tonlara sahip oluyor. 

Görünüş olarak muşmulaya benzediği için kimi bölgelerde ekşi muşmula da denen bu bitkinin meyvelerinin tadı nasıl derseniz, tatlı ama hafif buruk bir lezzette.

Dünyada en çok Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’da olduğu görülen alıç, ülkemizde ise daha çok kayalık yerlerde, derelere bakan yamaçlarda, çalılıklar içinde ve dağlık bölgelerde kendiliğinden yetişiyor. Özellikle Sivas ve yöresinde oldukça rağbet görüyor.

Alıçın Faydaları Nelerdir?

• Alıç, güçlü antioksidan özelliği sayesinde kalp ve damar sağlığını korumada oldukça aktif görev alıyor. 

• Ani kalp krizi ve felç gibi rahatsızlıklardan vücudu koruyor. 

• Kalp üzerindeki etkileri saymakla bitmeyen alıç, aynı zamanda kalp ritminin düzenli bir şekilde devam etmesini sağlıyor, göğüs ağrılarına engel oluyor. 

• Damarlardaki kan akışının düzenini korumada etkili olduğu için dolaşım sistemine fayda sağlıyor.

• Kan akışında sağladığı bu düzen sayesinde yüksek tansiyon sorununu en aza indiriyor. 

• Sinir sisteminin sağlıklı çalışmasında etki göstererek stres ve uykusuzluk sorunlarının aşılmasında oldukça etkili oluyor. 

• Yine antioksidan özelliği sayesinde alıç, vücutta idrar söktürücü etki yaratıyor. Bu sayede idrar yolları ile ilgili rahatsızlıkların önüne geçiyor. 

• Kan dolaşımını düzenlemesi sayesinde beynin çalışmasını da sağlıklı hale getiriyor ve bu sayede hafızayı güçlendiriyor.

• Alıç meyvesinin içinde bulunan tanenler, ishale karşı hızlıca iyileştirici etkiler gösteriyor. 

• Yukarıda bahsettiğimiz ve meyvenin buruk bir tada sahip olmasına neden olan bu tanenler aynı zamanda midenin de düzenli çalışmasını destekliyor ve hazımsızlık, mide ağrıları gibi problemlere son veriyor.

Alıç Çayı Nasıl Yapılır?

Alıç Yaprağı Zayıflatır mı?

Alıç yaprağı, vücuttaki ödemin atılmasına sağladığı faydayla şişlikleri giderir, kilo vermeye ve sağlıklı kiloyu korumaya yardımcı olur. Alıç çayının yemeklerden sonra tüketimi iştahı kesip yağ yakımını hızlandırır. Bu sebeple alıç, diyet listelerinde sıkça tercih edilen faydalı bir bitkidir.

Alıç Çayı Nasıl Hazırlanır?

1. Bir bardağa kaynar su doldurulur ve 1 çay kaşığı kurutulmuş alıç meyvesi kaynar suya eklenir.

2. Hazırlanan karışım 8-10 dakika kadar demlenir.

3. Hazır olan çay süzgeçten geçirilir. Tatlandırmak için isteğe göre bal ya da şeker eklenebilir.

Alıç çayı soğutularak 3 gün boyunca buzdolabında muhafaza edilebilir.

Alıç Çayının Yan Etkileri

Alıç bitkisinin tavsiye edilen düzeylerde tüketildiğinde bilinen bir yan etkisi yoktur. Ancak aşırı tüketimden dolayı bulantı, baş ağrısı, mide rahatsızlığı ve baş dönmesi görülebilir. Kalp problemlerine iyi geldiği bilinse de kalp hastalığı sebebiyle ilaç kullanan kişilerin alıç çayını tüketmeleri sakıncalı olabilir.

Hamilelik ve emzirme döneminde tüketilmesiyle ilgili herhangi bir bilgi bulunmadığı için doktora danışarak tüketilmesi tavsiye edilir.

Alıç Nerelerde Bulunur, Nasıl Temin Edilir?

Alıç hem çiçekleri hem de meyvesi kullanılan bir bitki olduğu için çeşitli yerlerde karşınıza çıkabilir. Öncelikle, nisan ayından hazirana kadar olan sürede onun taze ya da kurutulmuş çiçeklerini aktarlardan kolayca temin edebilir, yörenizde bolca yetişen bir bitkiyse pazar tezgahlarında bile bu çiçeklerle karşılaşabilirsiniz. 

Eylül-ekim aylarında tezgahlara çıkan meyvesini ise yine yaşadığınız yerdeki pazarlarda sıkça görebilirsiniz. Türünden türüne değiştiği için kırmızı ile sarı arası renk tonlarına sahip olduğundan bu dönemde pazarlarda gezerken gözünüzü dört açmanızı ve alıcı görünce kaçırmamanızı tavsiye ederiz. 

Tezgahlarda kilogram ile satılabildiği gibi ipe dizilmiş halde askılarda da karşınıza çıkabilir, bizden söylemesi. 

Alıç meyvesinin kurutulmuş halini ise yine güvendiğiniz aktarlardan temin edebilirsiniz.

Alıç Nasıl Kullanılır?

Alıç, meyve şeklinde doğrudan tüketilebileceği gibi kurutulmuş haliyle çay yapılarak tüketilebiliyor. Aynı zamanda kurutulmuş yapraklarıyla da çay yapılabilen alıç, bitkisel ilaçların yapımında da sıklıkla kullanılıyor. 

Alıcı, reçel ve marmelat haline getirilerek tüm yıl sofralarından eksik etmeyenlerin sayısı da hiç az değil.

Alıçın Zararları Nelerdir?

Alıç bitkisinin düzenli kullanımından doğacak kesin bir zarar söz konusu olmazken kalp ve damar rahatsızlığı olanların alıç tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekiyor. Çünkü faydalarında da saydığımız gibi alıç, kalp üzerinde çok etkili bir bitki. Bu nedenle doktor tavsiyesi olmadığı sürece kalbiyle ilgili sıkıntılı olanların dikkatli olmasında fayda var.

Aynı şekilde hamilelik döneminde olan kadınların da tüketmeden önce mutlaka doktorlarına başvurması gerekiyor elbette. Unutmayın, her şeyin fazlası zarar.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir