Chia Tohumu Nedir, Chia Tohumunun Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Chia tohumu kaliteli lif ve protein, zengin vitamin, mineral ve antioksidan içeriğiyle sağlıklı ve glüten içermeyen bir besindir. Su, soya sütü, pirinç sütü veya badem sütüne eklendiğinde tohumlar şişerek doyurucu bir jel oluşturmaktadır. Bu jelimsi yapısıyla yumurta yerine pişirme tariflerinde de kullanılabilir.

Yumurtaya alerjisi olanlar veya tüketmeyenler, 1 yemek kaşığı chia tohumu üzerine 2 yemek kaşığı su ekleyip, jel kıvamına gelen karışımı tariflerinde yumurtanın yerine bağlayıcı olarak kullanabilirler.

Chia tohumu faydalı içeriğinin yanı sıra doyurucudur. Chia tohumunun tadının nötr olması tatlı ve tuzlularla rahatlıkla tüketilmesine olanak sağlamaktadır. Ancak chia tohumu kalori bakımından da zengindir.

Chia tohumu, adaçayı bitkileri cinsine ait olan Salvia Hispanica bitkisinin tohumlarıdır. Bitki aslen Güney Amerika’ya özgüdür. Minik, siyah veya beyaz tohumlardır. Bol miktarda lif ve Omega-3 yağ asidi içermektedir. Çoğu bitkisel besinin aksine, chia tohumları dokuz amino asidin tamamını içerir ve bu da onları bitki bazlı iyi bir tam protein kaynağı yapmaktadır.

100 gram chia tohumunun 34 gramını lifler, 16 gramdan fazlasını yüksek kaliteli proteinler oluşturmaktadır. Yüksek lif oranıyla sindirime yardımcıdır ve tohumlar şişerek kalıcı bir tokluk hissi sağlayabilmektedir.

Chia Tohumu Nasıl Kullanılır?

Salvia hispanica, hem büyük arazilerde hem de küçük saksı ve bahçelerde yetişebilen bir bitki. Bu sayede chia tohumlarını, koşulların elverişli olduğu her ortamda elde etmek mümkün.

Günümüzde market raflarında ve paketlenmiş halde satılan chia tohumlarına ulaşmak da oldukça kolay. Tohumlar çiğ olarak tüketilebileceği gibi öğütülerek ya da farklı sıvıların içinde bekletildikten sonra da reçetelerde kullanılabiliyor.

Chia Tohumu Nasıl Yenilir?

Chia tohumu içinde bekletildiği süt, kefir, yoğurt ve su gibi sıvıları kısa sürede emebilen bir yapıya sahip.

Sıvıyı emen tohumlar şişerek jel formuna dönüşüyor. Özellikle yumurta alerjisi olan ya da vegan beslenen kişiler, chia tohumunu jel kıvamına getirerek yumurta ikamesi olarak kullanabiliyor.

Vegan reçetelerde tohumların badem sütü ya da yulaf sütü gibi bitkisel sütlerin içinde bekletilmesi gerekiyor.

Ayrıca, puding ve magnolia gibi tatlı reçetelerinde de genellikle sütün ya da yoğurdun içinde bekletilmiş chia tohumunun kullanılması tavsiye ediliyor.

Chia Çiçeği Başağı

Chia tohumu doğrudan çiğ şekilde, salataların ya da yemeklerin içine serpilerek tüketilebiliyor. Ayrıca, bu tohumları öğüterek reçetelere dahil etmek de mümkün. Baharat öğütücüde ya da blender’da kolayca toz formuna dönüşen tohumlar; tatlı, smoothie, ekmek ve çorba yapımında kullanılabiliyor. Hatta chia tohumunun çayı bile demleniyor.

Chia Tohumun Faydaları Nelerdir?

  • Chia tohumu, bitki bazlı Omega-3 yağ asitleri içermektedir. Araştırmalar Omega 3 yağ asitlerinin, kolesterolü düşürdüğü, kalp ritmini düzenlediği ve kalp damar sağlığına yardımcı olduğunu göstermiştir.
  • Yapılan çalışmalarda, chia tohumunun sağlıklı deneklerde trigliserid ve kan basıncı seviyelerini etkili bir şekilde düşürdüğü görülmüştür.
  • İçerdiği kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi mineralleri ile de kemik sağlığında önemli bir yere sahiptir.
Chia Çiçeği
  • Hayvansal besin tüketmeyen vegan ve vejetaryen beslenenler için uygun bir Omega-3 kaynağıdır.
  • Chia tohumları yüksek lif ve Omega-3 yağ asidi içeriği ile uzun vadede diyabet hastaları için de fayda sağlar.
  • Kompleks karbonhidrat içermesinden dolayı kan şekerini düzenler ve insülin direncine karşı korur.
  • Chia tohumu, çeşitli T hücreleri ve B hücreleri de dahil olmak üzere bağışıklık sistemi için faydalar sağlamaktadır.
  • Omega-3, doğuştan gelen bağışıklık hücrelerinin işlevini destekler.
  • Omega-3 bağışıklık sistemi hücrelerinin aktivitesini artırarak, vücudun hasarlı hücreleri ve patojenleri yok etmesine yardımcı olur.
  • Chia tohumu yüksek lif oranıyla kabızlığı önler. Lif, özellikle sindirim sistemi sağlığı için önemlidir.
  • Chia tohumu dışkıyı yumuşatmaya yardımcı olur ayrıca dışkıya hacim katarak bağırsaklardan geçişini daha kolay ve hızlı hale getirir.
  • Lif alımının yanında mutlaka bol su tüketilmelidir.
  • Chia tohumu, klorojenik asit, kafeik asit, kuersetin ve kamferol olmak üzere antioksidan özelliğe sahip fenolik bileşen içermektedir.
Chia Çiçeği
  • Kamferol içeren besinler antikanser potansiyeli gösterir ve kanser riskini azaltır. Kamferol, meme kanseri, karaciğer kanseri, beyin kanseri, kolon kanseri ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerine karşı etkilidir.

Chia Tohumunun Zayıflamaya Etkisini Anlattığım Makalem İçin Hemen Tıklayın!

Chia Tohumunun Zararları Nelerdir?

Bu kadar faydasını saydığımız chia tohumunu azda olsa zararları da mevcut elbette gereğinden fazla tüketildiği taktirde şişkinliğe sebep olur.

Düzenli ilaç kullanan kişiler chia tohumu kullanmadan önce doktorlarına danışmaları gerekmektedir. Kusma,deri dökülmesi,boğazda şişme gibi etkilerin görülmesi halinde chia tohumu kullanımının bırakılması gerekir.

Chia Tohumu Çayı Nasıl Yapılır? Hemen Tıklayın!

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir