Meyan Kökü Şerbeti Nasıl Yapılır, Meyan Kökünün Yararları ve Zararları Nelerdir?

Osmanlı döneminden günümüze sofralarına kadar gelen Meyan şerbeti, Ramazan ayında mutlaka yapılıyordu. Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez içecekleri arasında yer alan meyan şerbetinin faydası saymakla bitmiyor.

Şanlıurfa’da susuzluğu giderici, serinletici ve sindirim sistemine yardımcı olma özelliğinin yanı sıra böbreklere iyi geldiği ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği iddiasıyla tüketilen meyan şerbeti, bu yıl da Ramazan ayının vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. İftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında ilk sırada yer alan şerbet, meyan bitkisinin kökünün işlendikten sonra buzlu suyla birlikte belli bir süre demlenmeye bırakılmasıyla meydana geliyor.

Meyan kökü şerbeti diğer adıyla Kürt kolası olarak da bilinmekte ve anılmaktadır. Bu ad özellikle Orta Doğu da sıkça yapılan meyan şerbetinden ileri gelmektedir.

Meyan kökünden yapılan bir içecek olan meyan şerbeti Kahramanmaraş , Gaziantep ve Şanlıurfa’da özellikle yaz aylarında ve ramazanda tercih ediliyor.

Meyan kökü şerbeti faydaları arasında, hazmettirici, serinletici, böbreklere iyi gelmesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi yer almaktadır.

Uzmanların da önerdiği meyan şerbetini sizlerde mutlaka tüketmelisiniz. Yaz aylarında terleme, düşük tansiyon, isteksizlik, halsizlik, yorgunluk belirtileri olanlar için mutlaka tüketmesi gereken meyan şerbeti, tam bir şifa ve enerji deposudur.

Sahurdan sonra içilecek bir bardak meyan şerbeti oruçtaki susuzluğun şiddetini hafiflettiğini ifade eden uzmanlar, içilirken sabun köpüğüne benzer köpük oluşturuyor.

Meyan bitkisi de göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü, ateş düşürücü, öksürük kesici, nezle ve bronşit gibi hastalıklara karşı şifalı özellikleri bulunuyor. Solunum yollarındaki mukozaya koruyucu etkiye sahiptir.

Evde Meyan Şerbeti Tarifi

İçindekiler

  • 1 kök meyan kökü
  • 3 litre su

Meyan Kökü Şerbeti Nasıl Yapılır?

1- Eğer meyan kökü şerbetini akşamleyin hazırlıyorsanız, meyan köklerini beklemeye almak için sabaha kadar bekletmelisiniz.

2- Suyu tencereye alın üzerine kökleri koyun. 1,5 saat kadar suda bekletmeniz yeterli olacaktır. 1.5 saat bekledikten sonra meyan kökleri lifleri tencerenin içinden sıkılarak alın.

3- Daha sonra bir süzgeçle süzerek bir kaba boşaltın. Tamamen meyan kökü şerbeti olması için meyan kökleri tülbentten geçirilerek iyi bir şekilde süzün.

4- Bu süzme işlemi bir kez daha tekrarlanılarak meyan kökü şerbeti içinde tortu ve yabancı madde olmasını engellemiş oluruz.

5- Meyan kökü şerbeti hazırlarken buradaki püf noktası, meyan kökü şerbetinin dibinde tortu birikmemesidir.

6- Şişelere doldurulduktan sonra meyan kökü şerbeti tüketime hazırdır.

Deneyecek olanlara da şimdiden afiyet, şifa olsun…

Meyan Kökünün Faydaları ve Zararları, Meyan Kökü Çayı Nasıl Yapılır? Hemen Tıklayın!

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir