Bir yandan yemeklerinizi tatlandırırken, diğer yandan da bağışıklığınızı güçlendirecek bir baharatla tanışın: Muskat
Genellikle muskat cevizi olarak anılsa da aslında bir baharat türünden bahsediyoruz. Adı sıklıkla duyulmaya başladığı için merak edilen bu baharatın faydaları nelerdir, hangi yemeklerde kullanılır biraz değinelim istedik. Doğru tüketildiğinde pek çok faydası olan muskat, yanlış kullanılırsa ciddi sorunlara yol açabiliyor. Doğru yerden temin etmekte ve dikkatli kullanmakta fayda var. Bu yüzden kullanmaya başlamadan önce size biraz bilgi verelim.
Küçük Hindistan cevizi olarak da anılan tropik bir ağaç ve onunla aynı adı taşıyan meyvesi çoğunlukla Asya ve Amerika’nın tropikal bölgelerinde yetişse de tarım teknolojileri geliştikçe tüm dünyaya yayılmış.
Öğütülmemiş hali iri bir zeytinden biraz daha büyük olan ve rengi bir cevizi andıran muskatı toz halinde de satın alabilirsiniz ancak tazeliğinden emin olabilmek için bütün olarak alıp rendeleyerek kullanmanızı tavsiye ederiz.
Çekirdeği ve iç kısmı neredeyse aynı tada sahip olsa da etli kısmı daha tatlı ve yoğun bir tada sahiptir. Yiyeceklere lezzet vermesi için kullanılır. Hint mutfağında yaygın olarak kullanılan Muskat, son zamanlarda Türkiye’de popülerleşmeye başladı.
Çocuğunuza yemek yedirmekte güçlük çekiyorsanız muskatın yardımınıza yetişmesine izin verin…
Muskat Cevizinin Faydaları
Baharatlar genel olarak iştah artırıcıdır. Muskat da keskin tadıyla yemeklere güzel bir aroma verdiği için iştah açan baharatlar kategorisindedir. Eğer çocuğunuza yemek yedirmekte güçlük çekiyorsanız, bir de yemeklerine bir kaşık muskat ekleyerek yedirmeyi deneyin.
- Antiseptik etkisi olan muskatı kışın düzenli olarak tüketirseniz grip ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonel hastalıklara karşı bağışıklığınız güçlenir.
- Muskat ile kış çaylarınıza hem tat katabilirsiniz hem de vücudunuzun mikroplardan arınmasına yardımcı olabilirsiniz.
- Muskat, mide rahatsızlıklarına iyi gelmesi ve hazmı kolaylaştırması sebebiyle mide ağrısı, kramp, kasılma, bulantı ve kusma gibi şikâyetleri olanlara da tavsiye edilen bir baharattır.
- Bağırsak hareketlerinin de düzenlenmesinde etkili olduğundan gaz problemi yaşayanlarına da tavsiye edilir.
- Sakinleştirici etkisi vardır. Sinirleri yatıştırır, stresi ve baş ağrılarını azaltarak iyi bir uyku çekmenizi kolaylaştırır.
- Cilt sağlığını olumlu yönde etkileyen muskat, özellikle sivilce problemi yaşayanların bu sorundan çok daha kısa sürede kurtulmasını sağlıyor.
- Afrodizyak etkisine de sahip olan muskatın cilt sağlığına iyi geldiğinizi söylemeyi unutmayalım. Eğer sivilce probleminiz varsa bir de muskatı deneyin.
- Anti bakteriyel özelliği sayesinde vücudu birçok zararlı ve yabancı maddeden korumada, diş eti ve ağız yaralarının kolayca iyileşmesinde oldukça etkilidir.
- Düzenli olarak tüketilirse ağız kokusuna karşı kalıcı bir çözüm sunması da cabası.
Muskat Cevizi Nerlerde Kullanılır?
Keskin bir tadı olan muskatı eğer taze olarak bulabilirseniz rendeleyerek yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Toz halinde aldıysanız yoğunluğu biraz daha artacaktır miktarını biraz da az tutarak yine yemeklerinizde, soslarda, tatlılarda ve içeceklerinizde kullanabilirsiniz.
Beşamel sosa, kremalı yemeklere, hatta kek ve kurabiyelere bile yakışan bu baharatı hamur işlerinde, çöreklerde ve salatalarda da deneyebilirsiniz. Patates püresi, brokoli çorbası, brokoli salatası, Brüksel lahanası, karnabahar gibi yemekler muskatın sıklıkla kullanıldığı yemekler arasındadır.
Dünyanın dört bir yanında kullanılan baharat yemeklere değer katar. Muskat ayrıca çeşitli içeceklere de tatlandırıcı amacıyla eklenir. İçinizi ısıtan tatlardan biri olan sıcak çikolata, bu içeceklerin başında gelir.
Muskat Cevizinin Zararları Nelerdir?
Muskatın birçok yararlı yönü bulunmaktadır ama fazla miktarda ve yanlış biçimde tüketildiğinde zararlı yönleri de görülebilir.
İşte muskat cevizinin zararları;
- Sütle beraber alınması halk arasında muskat kafası denen duruma neden olarak halüsinasyonlar görülmesi sonucunu yaratabilir.
- Muskatın süt ile birlikte fazla tüketilmesi sonucunda tansiyon düşmesi gibi önemli sağlık sorunları çıkabilir. Üstelik bu sorunlar uzun süre devam edebilir. Bu nedenle doğru oranda ve az miktarda tüketilmesine dikkat etmek gerekir.
- Ayrıca gereğinden fazla miktarda tüketilmesi sinir sistemini olumsuz yönde etkileyebilir.
- Fazla tüketim sonucunda baş dönmesi, ağız kuruluğu, sindirim sistemi sorunları, kalp ritminde aksaklıklar gibi durumlar meydana gelebilir.
- Günlük olarak 1/4 (çeyrek) çay kaşığı toz muskat tüketiminin üstüne çıkmamak sağlık açısından önemlidir.
- Hamilelik dönemini yaşayan kadınlara yan etkileri olabildiğinden tavsiye edilmemektedir. Peki, muskat bebeklere verilir mi? Özellikle gaz ve uyku sorunu yaşayan bebeklere muskat verildiği görülmektedir ancak bu baharatın 2 yaşından küçük çocuklara ve kronik hastalıkları olanlara zararlı olma ihtimali vardır. Dolayısıyla kullanmadan önce doktora danışmak önemlidir.