Melisa Otu (Oğul Otu, Limon Otu) Nedir? Melisa Çayının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Melisa çayı genellikle rahatlamak ve sakinleştirici etkisi için tüketilen bir çay olarak bilinmekte. Hafif ekşimsi bir tada sahip olan melisa bitkisi, limon otu ile karıştırılmamalıdır. Limon otu, çalı şeklinde, yaprakları uzun ve sert bir yapıya sahiptir. Gerçek melisa ise otsu bir bitkidir ve yaprakları ince dokuludur.

Limon kokulu bu bitkinin kökeni Orta Avrupa, Akdeniz ve İran’dır. Ancak dünyanın her yerinde yetiştirilmekte.

Yaprakları, çay olarak tüketilmesinin yanı sıra bazı mutfaklarda yiyecekleri tatlandırmak için de kullanılmaktadır. Limon balsamı olarak bilinen melisa özü, Yunanca ‘balsamon’ kelimesinden gelir. Tatlı kokulu yağ anlamına gelen limon balsamı Yunan Mutfağı’nın yıllardır vazgeçilmezi olmuştur.

Melisa bitkisinin terapötik etkisi esas olarak salgı tüylerindeki uçucu yağdan kaynaklanır. Melisa çayı etkileri düşünüldüğünde sadece bedeni rahatlatmasından bahsedilemez. Yıllardır geleneksel tıpta melisa bitkisinin sindirim sistemi rahatsızlıklarında belirtileri giderici ve yaraları iyileştirme gibi etkilerine de inanılmakta. Antioksidan etki gösteren melisa çayının içeriğinde rozmarinik asit, kafeik asit ve flavonoidler gibi pek çok bileşen bulunur. Peki melisa çayı neye iyi gelir?

Melisa Çayı Uyku Yapar mı?

Melisa çayının huzursuzluğu ve uyku bozukluklarını azaltmada yardımcı olduğu bilinmekte. Uykusuzluk yaşayan veya uykuya dalmakta ve uykuda kalmakta zorluk çeken kişilere melisa bitki çayı yardımcı olabilir. Melisa çayı uyku öncesinde içildiğinde rahatlama sağlayıp uykuya dalmayı kolaylaştırabilmekte.

Melisa Çayı Faydaları

Günde 2 ila 3 fincana kadar tüketilebilen melisa çayının insan sağlığı açısından son derece yararlı olduğu iddia edilmekte.

Peki melisa çayı ne işe yarar, limonlu melisa çayı faydaları nelerdir, biliyor musunuz? İşte melisa çayı etkileri hakkında öne sürülen tüm iddialar:

  • Melisa çayının antiseptik özellik gösterdiği ve bu nedenle de uçuk, yara, sinek ısırığı ve kızarıklık gibi basit cilt problemlerini iyileştirdiği öne sürülür.
  • Sedatif özelliği bulunduğu iddia edilen melisa çayı, içildikten sonra kişiyi sakinleştirebilir ve huzurlu bir ruh haline kavuşturabilir.
  • Melisa çayı uykusuzluk zamanlarında da sıklıkla tüketilen bir içecektir. Yaygın inanışa göre geceleri bir fincan melisa çayı tüketmek, kişiyi rahatlatabilir ve uykuya hazırlayabilir.
  • Sindirim ve boşaltım sistemine de ciddi faydalar sağladığı iddia edilen melisa çayı, gaz sancısı çekenler tarafından tüketildiğinde ağrıları giderebilir ve sindirimi düzenleyebilir.
  • Konsantrasyon artırıcı etkisi bulunduğu öne sürülen melisa çayı, özellikle ders çalışırken ya da kitap okurken tüketildiğinde hafızayı güçlendirebilir; ancak bu gibi durumlarda bir fincandan fazla melisa çayı tüketmemeye özen göstermek gerekir. Bir fincandan fazla içilen melisa çayı, uykunuzu getirerek çalışmanızı olumsuz yönde etkileyebilir.
  • Doğal ağrı kesici özelliği bulunduğuna inanılan melisa çayı, vücudun farklı noktalarındaki ağrıların giderilmesi için de içilebilir. Günde 3 ila 4 kereye kadar tüketilebilen içecek, ayrıca maske olarak cilde uygulandığı zaman güneşin olumsuz etkilerini ve cilt lekelerini onarmanıza da yardımcı olabilir.

Melisa Otunun Olası Zararları Nelerdir?

Sayısız faydaları olan melisa çayı zararları arasında öne çıkanlara aşağıda sıraladık;

  • Alerji
  • Karında ağrı
  • Başta dönme ve ağrı
  • Mide sorunları
  • İdrarda ağrı
  • Vücudun sıcaklığının artması

Sitemizde yer alan tüm bilgiler sizler için hazırlamış olduğumuz araştırmanın sonucunu yansıtmaktadır. Lütfen sitemizde yer alan melisa otu çayının olası sonuçları adına, tüketmeden önce doktorunuza ya da uzman bir diyetisyene danışmayı unutmayın.

Tarif Sokağı/ Şifalı Bitkiler

Melisa Çayı Nasıl Demlenir?

“Melisa çayı nasıl demlenir?” sorusuna verilecek cevap sizi korkutmasın. Çünkü melisa çayı demleme son derece kolaydır.

İçindekiler

  • Kaynar su (200 ml)
  • Melisa otu (1 tatlı kaşığı)

Kaynayan sıcak suyu ağzı kapatılabilir bir kupa ya da demliğe koyun. Ardından kurutulmuş veya taze olarak aldığınız melisa otunu hemen ilave ederek kapağını kapatın. Melisa çayını yaklaşık 5 ile 10 dakika kadar demlenmeye bırakın. 10 dakika kadar sonra çayınızı süzüp içebilirsiniz.

Çayınızı hemen içmek istemiyorsanız yine de süzüp dinlendirin. Melisa çayının iyice demlenmesi için suyu, siyah çay yapar gibi kaynama noktasında kaynatın, aksi takdirde çayınız iyi demlenmemekte. Yeterince kaynamamış suda melisa yapraklarının aroması çıkmaz.

Melisa Çayı Hazırlama Önerileri

“Melisa çayı nasıl yapılır?” diye düşündüğünüzde farklı aromalarla melisa çayı yapılabileceğini bilseniz tam yeridir diyebiliriz. Lavantayı ve melisayı karıştırabilirsiniz. Bu sayede daha aromatik bir çay elde edebilirsiniz. Yine papatya da lavanta gibi melisa çayınızı lezzetlendirir.

Melisa çayınıza melisa bitkisi kadar papatya ve lavanta koyabilirsiniz. Acı bir tat almak istemiyorsanız 1 çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz. Daha ekşi bir tat elde etmek isterseniz melisa çayınıza limon dilimi de koyabilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir